Een simpele maar gouden greep
Antonius Ziekenhuis

 

Soms ligt de oplossing voor het oprapen, maar kijk je er met zijn alle overheen

 

In 2019 zijn wij aangeschoven om mee te denken met de verbouwing van het OK-complex van het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Het complex voldeed al enige tijd niet meer aan de moderne eisen. Vanwege onze expertise binnen de ziekenhuiswereld werd ons, in samenwerking met het ontwerpteam, gevraagd een ontwerp te maken om het OK-complex weer up-to-date te krijgen.

Omdat het om een renovatieproject ging, werd er in eerste instantie binnen de bestaande vlek gewerkt.  Maar na lang puzzelen met het vlekkenplan, bleef ruimtegebrek de grote bottleneck. Om u een idee te geven: de oude operatiekamers volstonden met 36m2 aan ruimte, de moderne operatiekamers hebben pas voldoende aan 49m2. Met andere woorden: de puzzel bleef onopgelost.

Uiteindelijk heeft onze architect-directeur René Olivier het simpele maar doeltreffende idee geopperd om buiten het ziekenhuisvolume om te denken. ‘Waarom creëren we niet een nieuw gebouw naast het huidige OK-complex, en maken we als het ware een aanbouw?’ Op deze manier hebben we plotsklaps ruimte vervaardigd die ons in staat stelt om het complex optimaal af te stemmen op de functionaliteiten van een moderne OK. Ineens gingen de gesprekken niet meer over compromissen, maar over mogelijkheden!

BIM model

BIM-model waarin de diverse disciplines van het ontwerpteam samenkomen, om in een vroeg stadium technische clashes te detecteren. Vroeger werden deze ‘clashes’ pas op de bouwplaats ontdekt. Dit zorgde ervoor dat het bouwproces vertraging opliep. Dat is nu verleden tijd!

 

Daarnaast bood de nieuwbouw een uitkomst in het faseringsvraagstuk. Logischerwijs mag een ziekenhuis nooit stilstaan en dat bemoeilijkt een verbouwingsproces. U kunt zich voorstellen dat de steriele omgeving van een operatiekamer niet zit te wachten op dwarrelend stof en rondlopende bouwvakkers. Dit is een ingewikkeld proces waar wij met onze ervaring in de ziekenhuiswereld veel van af weten. Door de nieuwbouw zijn we instaat om gefaseerd te bouwen en het OK-complex te allen tijde draaiende te houden.

 

Ontwerp interieur

De ruimte die gecreëerd is door middel van de nieuwbouw gaf ons de mogelijkheid om samen met het OKCN, dat  het programma van eisen hebben opgesteld, het ontwerpproces aan te vliegen als een onbeschreven blad. Samen met het ontwerpteam hebben wij onder andere lang nagedacht over het logistieke pad dat de patiënten en het OK-personeel moeten afleggen.

Verder was het toepassen van daglicht een van onze belangrijkste pijlers. Naast daglichttoetreding in de verkoeverkamer en in het gangenstelsel is het meest bijzondere dat er ook daglicht is in de operatiekamers. Dit kan een heel positieve invloed hebben op het welzijnsniveau van het OK-personeel.

 

Ontwerp exterieur

 Het huidige OK-complex is gestationeerd op de eerste verdieping en daarom is de nieuwbouw in het originele ontwerp, letterlijk op poten gezet. Hierdoor bleef het OK-complex gelijkvloers. Uiteindelijk is er onder de nieuwe OK een CSA-ruimte bijgekomen. De keuze van materialiseren is voornamelijk aangepast aan de huidige bouw van het Antonius. Op deze manier blendt het nieuwe gebouw mooi in.

Render ingSneek
Rendering in opdracht van Spie