Zorg en Welzijn van de Patiënt.
Maag Darm Lever afdeling AUMC, locatie VUmc

De patiënt staat centraal. Om dit te waarborgen, hebben we de looplijnen en verplaatsingen van de patiënt tot een minimum beperkt. Daarnaast hebben we de patiëntenstromen gescheiden van de logistieke en personeelsstromen, zodat deze elkaar niet kruisen en de patiënt de ruimte als rustig ervaart.

Healing Environment (Evidence-Based Design)

Naast het welzijn van de patiënt hebben we bij het ontwerp nadrukkelijk gebruik gemaakt van principes van 'healing environment'. Dit zijn ontwerpkenmerken die wetenschappelijk bewezen bijdragen aan het verbeteren van het welzijn van de patiënt. Voorbeelden hiervan zijn stress- en geluidsreductie, duidelijke oriëntatie en wayfinding, kleurgebruik, natuur en daglicht.

In de holding- en verkoeverruimte hebben we een 'groene oase' gecreëerd, waar zoveel mogelijk natuurlijk daglicht binnenkomt. De bedden zijn strategisch geplaatst, zodat de patiënt in een cocon-achtige setting kan genieten van privacy, terwijl het zorgpersoneel altijd goed zicht heeft. Tegelijkertijd blijft de patiënt zich bewust van de aanwezigheid van het personeel, wat bijdraagt aan een gevoel van geborgenheid en veiligheid. Dit bevordert de stressvermindering en heeft zowel voor de patiënt als het zorgpersoneel een positieve invloed op hun welzijn.

De looproute van de holding- en verkoeverruimte naar de behandelkamers is langs ramen met daglicht geplaatst, wat de patiënt een gevoel van oriëntatie biedt. Voor de zorgmedewerkers hebben we een aparte gang tussen de behandelkamers aangelegd, zodat zij niet onnodig gestoord worden door vragen. Deze indeling zorgt tevens voor rust in de zones waar de patiënten zich bewegen.

Opa Mdl 1a

Efficiënte en Functionele Werkomgeving

De endoscopiekamers zijn als een centraal blok geplaatst, wat de efficiëntie ten goede komt. Tussen de kamers ligt de eerder genoemde personeelsgang, die de looproutes voor het zorgpersoneel minimaliseert zonder concessies te doen aan de bereikbaarheid van de kamers. Daarnaast zijn er overlegplekken gecreëerd, zodat zorgmedewerkers snel en gemakkelijk kunnen overleggen, zonder door patiëntenzones te hoeven lopen of buiten hun werkgebied te moeten gaan voor een kort gesprek.

De endoscopiekamers zijn geoptimaliseerd op basis van mock-ups, waarbij we samen met de zorgverleners gekeken hebben naar de beste werkmethoden en indelingen.

Vitaliteit van Medewerkers

De ontwerpkeuzes, zoals het gebruik van natuurlijke kleuren en materialen, dragen bij aan het welzijn van de medewerkers. In de pauzeruimte hebben we juist voor levendigere kleuren gekozen, zodat medewerkers het gevoel krijgen even uit hun werkomgeving te stappen. De werkplekken in de holding- en verkoeverruimte zijn ergonomisch ontworpen om het werkcomfort van het zorgpersoneel te verbeteren. Daarnaast biedt de centrale balie in de holding een beschutte werkplek omringd door groen, zonder in te boeten op het zicht op de patiënt.

Opa Mdl 2a